Pridané: 31.12.2012 11:44 | Autor: Štefan Garančovský
Prečítané: 5534x

Popis Hydrolyzovaný srvátkový proteín

HYDROLYZOVANÝ SRVÁTKOVÝ PROTEÍN:

Už ste niekedy videli, ako niekto vypil nápoj pripravený zo surových vajec a mlieka, aby dodal telu potrebné množstvo bielkovín? My sme to videli a uisťujem vás, že to nebol pekný pohľad. Od tej doby sa vo svete doplnkov výživy udiala revolúcia, dokonca aj starý dobrý srvátkový proteín prešiel novými modifikáciami a je dokonalejší, chutnejší a hlavne rýchlejše vstrebateľný,  ako kedykoľvek predtým. Vďaka modernému prístupu získal hydrolyzovaný srvátkový proteín zmes „rozbitých“ bielkovinových molekúl, ktoré sú ľahko a rýchlo využité ľudským organizmom pre obnovu poškodených svalových vlákien.

Hydrolyzovaná srvátková bielkovina je špecifický druh srvátky, ktorý bol počas výroby podrobený tráveniu. Osobité enzýmy rozkladajú reťazce aminokyselín, ktoré sa označujú ako polypeptidy. Hydrolýza znamená v preklade pred-trávenie. Je to umelo vyvolaný proces, ktorý vzniká v žalúdku a v tenkom čreve počas trávenia. V dôsledku hydrolýzy sa polypeptidy rozkladajú na menšie časti:

•    Oligopeptidy – skladajú sa z 10 aminokyselín
•    Dipeptidy – zložený z dvoch aminokyselín
•    Tripeptidy – zložený z troch aminokyselín
•    Tetrapeptidy – zložený zo štyroch aminokyselín
•    Pentapeptidy – komplex z 5 aminokyselín

Práve tieto ľahko-vstrebateľné peptidy sú zodpovedné za špecifické vlastnosti hydrolyzovanej srvátky. Hlavným významom je ich užívanie s cieľom zdokonalenia „opravy“ a regenerácie svalových vlákien po tréningu. Bolo preukázané, že di a tri-peptidy vyskytujúce sa v hydrolýze sa rýchlo vstrebávajú v tenkom čreve a sú prepravené bez zmeny do krvi. Najideálnejšie je pred a po tréningu konzumovať voľné aminokyseliny s hydrolyzovanými peptidami, ktoré sa výborne vstrebávajú. Ďalšou výhodou hydrolyzátu je schopnosť významne stimulovať produkciu inzulínu. Inzulín je anabolický hormón, potrebný pri aktivácii anabolického okna po silovom tréningu. Inzulín transportuje glukózu a aminokyseliny z krvi do svalovej bunky. V dôsledku tohto regeneračného procesu je inhibovaná produkcia stresového hormónu – kortizolu. V štúdii uskutočnenej v roku 2008 na univerzite v Južnej Austrálii porovnávali účinky hydrolyzovanej srvátky a placeba na stupeň regenerácie svalov po dokončení silového tréningu. Výsledky boli prekvapujúce. Autori štúdie zistili, že suplementácia s hydrolyzovanou bielkovinou vedie k rýchlejšiemu zotaveniu svalov a sily po cvičení. Ďalšia štúdia dokázala, že konzumáciou hydrolyzovaných srvátkových bielkovín sa znižuje krvný tlak. Dr. Joel Pis a Dr.Joseph Keenan z University of Minnesota študovali účinok 20 g srvátkovej hydrolyzovanej bielkoviny a 20 gramov čistej srvátky. Počas šiestich týždňov kontrolovaného výskumu sa podrobilo 30 pacientov meraniu krvného tlaku a hladiny tukov. Výskumníci dokázali, že konzumáciou suplementov s obsahom hydrolyzovanej srvátkovej bielkoviny došlo k poklesu systolického tlaku v priemere o 8,0 mm Hg a diastolického tlaku v priemere o 5,5 mm Hg. Bol zaregistrovaný tiež pokles koncentrácie LDL cholesterolu a C-reaktívneho proteínu. Záverom je, že proteínový hydrolyzát je dôležitý z hľadiska regenerácie, uvoľňovania inzulínu a dokonca aj pri kontrole krvného tlaku. Hydrolyzát môže pomôcť športovcom, ktorí chcú schudnúť a poskytnúť telu látky potrebné pre vývoj svalovej hmoty. 

Nedávne štúdie naznačujú, že hydrolyzát srvátky zabezpečuje:
•    Rýchly štart regenerácie poškodených svalových vlákien
•    Sú vysokohodnotným, biologickým zdrojom ľahko stráviteľnej bielkoviny
•    Poskytujú spektrum aminokyselín vrátane leucínu, izoleucínu a valínu.


Prihláste sa ak chcete hodnotiť.
Hodnotilo: 0

Komentáre