Pestrec mariánsky

Milk Thistle, v našich končinách známy ako pestrec mariánsky, je účinným pomocníkom zdravia pečene. Jedná sa o jedno alebo dvojročnú rastlinu, ktorej hlavná účinná látka sa nazýva sylimarín. 

Pôvod má v oblasti Stredomoria a čas zberu je v období jesene (september). Jeho pozitívne vlastnosti sa zameriavajú predovšetkým na zdravie pečene a účinný je tiež pri problémoch so žlčníkom. Za jeho liečivými účinkami sa ukrývajú flavolignany (silydianin, silybin a silychristin), ktoré sa súhrnne nazývajú silymarín. 

Plody (semená) obsahujú aj:

  • aminokyseliny,
  • bielkoviny,
  • horčiny,
  • nenasýtené mastné kyseliny (kyselina linolová, olejová),
  • vitamín E.

Užíva sa vo forme kapsúl, olejov, no najúčinnejší je vo forme drviny. V začiatkoch jeho aplikácie je dobré dávku zdvojnásobiť. Pestrec vo forme čaju je po zaliatí vodou nad 40 °C neúčinný. 

Bežne sa používa ako doplnková liečba u ľudí, ktorí majú poškodenie pečene v dôsledku stavov, ako sú alkoholické ochorenia pečene, nealkoholická steatóza pečene, hepatitídy a dokonca aj rakovina pečene.

Štúdie preukázali zlepšenie funkcie pečene u ľudí s jej ochorením, ktorí užívali doplnok s pestrecom mariánskym, čo naznačuje, že by to mohlo pomôcť znížiť zápal a poškodenie pečene.

Ďalšie výhody užívania pestreca mariánskeho:

  • zabraňuje poklesu mozgových funkcií vplyvom veku,
  • pomáha chrániť zdravie kostí,
  • zlepšuje a posilňuje samotnú liečbu rakoviny,
  • zvyšuje produkciu materského mlieka,
  • pomáha liečiť akné,
  • u ľudí s diabetom znižuje hladinu cukru v krvi.